Homepagina

Relatietherapie

Haptotherapie

Zwangerschaps Begeleiding

Massage

Zwangertherapie
Contact en adres
Profiel
Kosten en vergoedingen

ZWANGERSCHAPS BEGELEIDING


Zwangerschap, net als ouderschap, kan een fantastisch en natuurlijk gebeuren zijn.

Zwangerschapsbegeleiding is de begeleiding van de zwangere samen met de vader/partner, waarbij tijdens de zwangerschap contact gemaakt wordt met de baby. Wanneer het contact er al is, kan deze verdiept worden.

Individuele begeleiding (van de zwangere) is ook mogelijk. De begeleiding is geschikt voor iedere zwangere.

Tijdens de zwangerschap, maar ook bij de bevalling en erna, is het belangrijk om je bewust te worden en te leren voelen wat je nodig hebt, om er zo goed mogelijk mee om te gaan.
Naast contact maken met de kleine, is het zoeken naar de juiste balans, extra belangrijk voor de zwangere. Vanaf het begin van de zwangerschap veranderd er veel: zowel lijfelijk, emotioneel als geestelijk. Binnen de begeleiding wordt je daarbij geholpen.
Bij het zoeken naar de balans, ook lijfelijk, speelt de bekkenbodem een belangrijke rol. De bekkenbodem draagt niet alleen jou, maar ook de kleine. Ben je je bewust van je bekkenbodem en is er de juiste spanning. Het ontspannen van de bekkenbodem is heel belangrijk.

In de 20e week kun je de baby vrijwel altijd voelen bewegen in de buik. Als de placenta aan de voorkant ligt, is dat bij het voelen aan de buikwand wat lastiger. De zwangere kan zelf vaak gemakkelijk de hand op de buik leggen om op die manier contact te maken. De vader kan tijdens de zwangerschap en bij de bevalling een rol spelen. Je bent een beetje “samen in verwachting” en via de moeder kan er tijdens de zwangerschap al contact met het kindje ontstaan. Hoe er door de vader het beste kan worden aangeraakt, wordt tijdens de eerste afspraak veel aandacht aan besteed.
De begeleiding wordt voor elk stel en individueel op maat gegeven.

De eerste afspraak van een stel wordt meestal rond de 20 weken afgesproken. De begeleiding individueel loopt vanaf die tijd parallel.

Bij de 2e afspraak letten we vooral op de houding van de zwangere. Deze leert ( met hulp van haar partner) om de baby steeds meer ruimte te geven en zo het kind te dragen in haar midden.
Door ontspanning van je bekkenbodem zal er iets makkelijker ruimte komen, ook tijdens de bevalling. Verder wordt erop gelet of je de kleine voldoende bij je draagt i.v.m. eventuele rugklachten.

Voor de 3e afspraak staan rust en ruimte centraal. De zwangere wordt al zwaarder en soms kan het moeite kosten daar rekening mee te houden. Ook lichamelijk vraagt de kleine steeds meer ruimte en moet daar op ingespeeld worden.

De 4e en 5e afspraak staan in het teken van de bevalling. In de begeleiding wordt geleerd, wat de mogelijke houdingen zijn voor het opvangen van de weeën tijdens de bevalling ( en hoe de vader daarin kan begeleiden en steunen). Door met je gevoel naar de pijn toe te gaan tijdens de wee, kun je deze juist beter verdragen. Door samen te zijn, aan te raken en/of door het geven van druk, kan de pijn “afgeleid” worden. Het persen en het ervaren van verschillende pershoudingen worden geoefend. Het is altijd afwachten hoe een bevalling gaat. De ouder(s) worden op deze manier voorbereid op de bevalling: wat kun je gevoelsmatig verwachten.

De laatste afspraak is na de geboorte. Er is tijd en aandacht voor het bevallingsverhaal. Ook weer: kun je omgaan met de situatie vanuit je gevoel en kan er een nieuwe balans gevonden worden. De aanraking speelt daarin een belangrijke rol. Hoe gaat het met de ouder(s) en de kleine en hoe kun je de baby het beste dragen.

De begeleiding van het stel bestaat ( meestal ) uit 6 afspraken: 5 voor en 1 na de bevalling. Individueel, als ook voor het stel kan dit wisselen.Opent de website van de vereniging haptonomische zwangerschapsbegeleiders in een nieuw scherm.
http://www.vhzb.nl